botok botok telapia
Bagaimana cara nak masak Botok Botok Talapia?
BAHAN-BAHAN
- 2 ekor ikan tilapia merah (Dibersihkan dan dikelar)
- 2 sudu makan kerisik
- 1 sudu teh asam jawa
- 2 sudu makan air (Dibancuh bersama asam jawa)
- 5 helai daun limau purut (Dihiris halus)
- 5 helai daun kaduk (Dihiris halus)
- 1 helai daun kunyit (Dihiris halus)
- 5 tangkai daun kesum (Dihiris halus)
- 1 kuntum bunga kantan (Dihiris halus)
- ½ sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu makan air
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
- Daun pisang secukupnya (Dilayur dan dipotong kecil)
- 2 sudu makan serbuk rempah kari ikan
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- ½ sudu teh serbuk jintan putih
- 5 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 1 inci halia
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- ½ inci lengkuas
- 1 inci cekur
- (Cili merah, cili api, halia, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, lengkuas dan cekur dikisar bersama)
- 2 batang serai (Diracik)
Bahan A
Bahan B (Sambal)
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga naik bau.
- Masukkan kerisik, garam, gula, dan air asam jawa. Kemudian kacau rata.
- Masukkan hirisan daun limau, daun kaduk, daun kunyit, daun kesum, dan bunga kantan. Kemudian kacau lagi.
- Letakkan sambal dan ikan di atas daun pisang. Lipatkan kedua-dua hujung daun pisang.
- Masukkan ke dalam pengukus dan kukuskan selama 10 minit.
- Sedia dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan