pais ikan tengiri
Pais Ikan Tenggiri
Bagaimana cara nak masak Pais Ikan Tenggiri?
BAHAN-BAHAN
- 2 keping ikan tenggiri
- 10 tangkai cili kering
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
- (Cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan serai dikisar bersama)
- 2 helai daun kunyit (Dihiris halus)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang secukupnya
- Lidi kelapa (Ditajamkan hujungnya)
CARA PENYEDIAAN
- Gaulkan bahan yang sudah dikisar dengan garam dan daun kunyit.
- Bahagikan kepada dua bahagian.
- Ambil sekeping ikan tengiri dan gaul dengan satu bahagian bahan yang sudah dikisar tadi.
- Bungkus dalam daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa.
- Lakukan proses yang sama untuk satu bahagian bahan yang sudah dikisar tadi.
- Bakar di dalam kuali non-stick sehingga masak, selama lebih kurang 15 hingga 20 minit.
- Hidangkan dengan nasi putih.
Ulasan
Catat Ulasan