lemak jering tua
Masak Lemak Jering Tua
Bagaimana cara nak masak Lemak Jering Tua?
BAHAN-BAHAN
- 20 biji jering tua
- 15 biji cili api
- 3 biji cili merah
- 3 biji bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- 1 cawan air
- (Cili api, cili merah, bawang merah, kunyit hidup dikisar bersama air)
- ½ cawan ikan bilis
- 3 keping asam gelugur
- 1 batang serai (Diketuk)
- 2 cawan santan pekat
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Ambil isi jering dan rebuskan sehingga lembut.
- Tumbukkan isi jering tadi sehingga pecah sedikit.
- Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
- Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak.
- Masukkan garam dan sedia dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan