lemak jering tua


Masak Lemak Jering Tua

Bagaimana cara nak masak Lemak Jering Tua?

BAHAN-BAHAN

  • 20 biji jering tua 
  • 15 biji cili api
  • 3 biji cili merah 
  • 3 biji bawang merah 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • 1 cawan air 
  • (Cili api, cili merah, bawang merah, kunyit hidup dikisar bersama air)
  • ½ cawan ikan bilis 
  • 3 keping asam gelugur 
  • 1 batang serai (Diketuk) 
  • 2 cawan santan pekat 
  • Garam secukup rasa 
CARA PENYEDIAAN
    1. Ambil isi jering dan rebuskan sehingga lembut. 
    2. Tumbukkan isi jering tadi sehingga pecah sedikit. 
    3. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih. 
    4. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak. 
    5. Masukkan garam dan sedia dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

sotong janda masak pedas

donut giant