lemak Pisang muda
Masak Lemak Pisang Muda N9 Style
Bagaimana cara nak masak Lemak Pisang Muda N9 Style?
BAHAN-BAHAN
- 1 sisir pisang muda lemak manis ataupun pisang emas
- 1 cawan air
- 2 sudu makan ikan bilis
- 1 helai daun kunyit (Dikoyak)
- 1 cawan santan pekat (½ biji kelapa)
- 1 labu bawang besar (Dihiris kasar)
- 2 biji cili merah (Dihiris kasar)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Kupas kulit pisang dan potong kecil. Rebuskan kulit dan pisang dengan garam sehingga lembut dan tuskan.
- Masukkan kulit dan pisang yang sudah direbus ke dalam periuk bersama-sama air, ikan bilis, daun kunyit, bawang besar, cili merah, garam, dan serbuk kunyit.
- Masakkan sehingga mendidih dan masukkan santan pekat dan sentiasa kacau.
- Apabila mendidih tutupkan api.
- Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan