lemak Pisang muda


Masak Lemak Pisang Muda N9 Style

Bagaimana cara nak masak Lemak Pisang Muda N9 Style?

BAHAN-BAHAN

  • 1 sisir pisang muda lemak manis ataupun pisang emas 
  • 1 cawan air 
  • 2 sudu makan ikan bilis 
  • 1 helai daun kunyit (Dikoyak) 
  • 1 cawan santan pekat (½ biji kelapa) 
  • 1 labu bawang besar (Dihiris kasar)
  • 2 biji cili merah (Dihiris kasar)
  • 1 sudu teh serbuk kunyit 
  • Garam secukup rasa 
CARA PENYEDIAAN
    1. Kupas kulit pisang dan potong kecil. Rebuskan kulit dan pisang dengan garam sehingga lembut dan tuskan. 
    2. Masukkan kulit dan pisang yang sudah direbus ke dalam periuk bersama-sama air, ikan bilis, daun kunyit, bawang besar, cili merah, garam, dan serbuk kunyit. 
    3. Masakkan sehingga mendidih dan masukkan santan pekat dan sentiasa kacau. 
    4. Apabila mendidih tutupkan api. 
    5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia dihidangkan. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

sotong janda masak pedas

donut giant