lemak Tempe pegaga
Masak Lemak Pegaga dan Tempe
Bagaimana cara nak masak Lemak Pegaga dan Tempe?
BAHAN-BAHAN
- 1 ikat daun pegaga
- 1 keping tempe
- 10 biji cili api
- 1 inci kunyit hidup
- 5 biji bawang merah
- 1 cawan air
- (Cili api, kunyit hidup, bawang merah dikisar bersama air)
- 2 keping asam gelugur
- ½ cawan ikan bilis
- 1 cawan santan pekat (½ biji kelapa)
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Rendam dan bersihkan akar daun pegaga. Kemudian potong pendek.
- Potong tempe kecil-kecil.
- Masukkan bahan yang dikisar, asam gelugur, tempe, daun pegaga, ikan bilis, dan garam ke dalam periuk.
- Masak sehingga mendidih dan daun pegaga lembut.
- Masukkan santan dan kacau rata sehingga mendidih sekali lagi. Tutupkan api.
- Sedia dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan