lemak Tempe pegaga


Masak Lemak Pegaga dan Tempe

Bagaimana cara nak masak Lemak Pegaga dan Tempe?

BAHAN-BAHAN

  • 1 ikat daun pegaga 
  • 1 keping tempe 
  • 10 biji cili api 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • 5 biji bawang merah 
  • 1 cawan air
  • (Cili api, kunyit hidup, bawang merah dikisar bersama air)
  • 2 keping asam gelugur 
  • ½ cawan ikan bilis 
  • 1 cawan santan pekat (½ biji kelapa) 
  • Garam secukup rasa 
CARA PENYEDIAAN
    1. Rendam dan bersihkan akar daun pegaga. Kemudian potong pendek. 
    2. Potong tempe kecil-kecil. 
    3. Masukkan bahan yang dikisar, asam gelugur, tempe, daun pegaga, ikan bilis, dan garam ke dalam periuk. 
    4. Masak sehingga mendidih dan daun pegaga lembut. 
    5. Masukkan santan dan kacau rata sehingga mendidih sekali lagi. Tutupkan api.
    6. Sedia dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

sotong janda masak pedas

donut giant